Monday, December 26, 2011

Bir Insan- A Man from Van


Bir Insan

Adı Nasrettin Görentaş. Van’dan bize ulaştı. “Van’da kimse kalmadı, köpekler, kediler aç, yardım edin,” dedi. Adresi , Tedaş’ın karşısındaki çadırdı. Mama gönderdik. Bu sefer biz aradık, mamalar ulaştı mı diye. Ulaşmış. “Allah razı olsun,”dedi, “Hayvanlara ve çocuklara acıyorum, onların dili yok,” dedi. “Siz nasılsınız, bir şeye ihtiyacınız var mı?”diye sorduk. “Bizim her şeyimiz vardır. Hiçbir şeye ihtiyacımız yoktur, bacım,”dedi. Dokuz çocuğu, hanımı ile birlikte çadırda yaşıyordu. Van’da sıcaklık gece eksi 13.

Sadece hayvanlar için yardım istiyordu.

A Man from Van

His name is Nasrettin Görentaş. He called us from Van. He said, “Most of the people has left Van after the earthquake. Cats and dogs in the streets are starving to death. Please help them.” His address was a tent accross Tedas. We sent him dog food. This time we called him to ask if the dog food has arrived. He said, “God bless you. Dog food has arrived. I am sorry for children and animals. They can not speak to express themselves.” I asked if he needed anything. He said, “We have everything , sister. We don’t need anything.” He is living in a tent with his nine children and wife in Van. The temperature in Van is minus 13 these days.

He was asking for help only for animals.

Sunday, December 25, 2011

SHKD Kısırlaştırma Ekibi Igneada'da- SHKD Neutering Team at Igneada






SHKD KISIRLAŞTIRMA İÇİN İĞNEADA’DA

Sokak hayvanı popülasyonunun kontrolsuz artışı Türkiye’de birçok şehrin olduğu gibi Iğneada’nın da sorunu. Iğneada, bir sayfiye kasabası olması nedeniyle bu sorunu daha da vahim ölçülerde yaşamakta. Yazın tatil yapmaya gelen insanlar, kışlık evlerine geri dönerken, birlikte getirdikleri evcil hayvanları geride bırakıyorlar. Iğneada Belediyesinin kısırlaştırma yapmaması sonucunda sokak hayvanlarının sayısı kasabanın besleme ve tolerans kapasitesinin çok üzerine çıkmış halde.

Haytap’ın çağrısı üzerine, SHKD veteriner ekibi, iki yıl önce başlattığımız “Anadolu Kısırlaştırma Projesi” kapsamında bu hafta 21-23 Aralık tarihleri arasında- Iğneada’ya gittiler. Iğneada Belediyesi ameliyat aletleri ve sarf malzemelerinin nakliyesi için araba ve ameliyat için yer tahsis etti. SHKD Veteriner hekimleri Murat Bekhan ve Nejdet Uğur , Vet fakültesi öğrencisi Rasim Çakır’ın asistanlığında, toplam 94 köpek kısırlaştırdılar. Lüleburgaz’dan yardıma gelen Haytap temsilcileri Ilknur ve Ahmet Kantarcı ve Iğneada’lı Vet Hekim Burcu Işıkalp köpeklerin toplanması, kısırlaştırılanların evlere taşınması, ameliyat sonrası bakımları vs. her konuda cansiperane yardım ettiler. Kısırlaştırmalara SHKD ekibi gittikten sonra da devam edilebilmesi icin Vet Murat Bekhan, Vet Burcu Işıkalp’e “anahtar deliği” operasyon tekniği konusunda eğitim verdi, bazı ameliyat aletleri ve sarf malzemelerini kendisine bıraktı.

Dönüş yolu çok zahmetliydi. Kar, fırtına, ormanda mahsur kalma her türlü macerayı yaşayarak geç vakitte eve ulaştılar.

Gönüllülerin özverili çalışmaları ve yurt dışından derneklerin desteğiyle gerçekleştirilen bu kampanyanın boşa gitmemesi ve sonuç vermesi için Iğneada Belediyesinin kısırlaştırmalara devam etmesi gerekiyor. Bu belediyenin hem kanuni hem de insani görevi.

Iğneada’da yaptığımız bu kısırlaştırma uygulamasınının sponsoru olan Hollanda’lı Actiezwerfhonden Derneği ve ABD’li HSI, “Human Society International” derneklerine teşekkür ederiz.


SHKD IS AT IGNEADA FOR NEUTERING

Uncontrolled population increase of stray animals is a problem of Igneada as many other towns of Turkey. This problem is yet more severe at Igneada which is a summer resort because people who come here for summer holiday leave their pets behind when they return to their winter homes. In consequence of Igneada Municipality not doing any neutering, the number of stray animals have reached numbers beyond the feeding and tolerance capacity of the small town.

When we had a call from Haytap stating that the conditions in Igneada was desperate , SHKD neutering team set off for Iğneada in 21-23 December. Igneada Municipality sent a car for the transport of operation equipment and medical materials. SHKD Vets Murat Bekhan, Necdet Uğur neutered 94 dogs with the assistance of vet student Rasim Çakır. Haytap representatives Ilknur and Ahmet Kantarci who came all the way from Luleburgaz and Vet Burcu Isikalp helped in collecting dogs, medical post operative care, transport of animals to nearby houses after operation. Vet Murat Bekhan also trained Vet Burcu Isikalp about “key hole” neutering technique and left some equipment and medicines with her so that she can continue neutering afterwards.

The way back was difficult. They reached home after struggling with snow storm, being stranded in the forest for hours.

For this campaign which was carried out thanks to the devoted efforts of volunteers and support of foreign organisations to be worthwhile, the Igneada Municipality should continue with neutering. It is their human duty which is also dictated by law.

We thank the sponsors of this neutering campaign in Iğneada, Actiezwerfhonden from Netherlands and HSI (Human Society International) from USA. Without their support this campaign wouldn’t have been realized.


SHKD Ekibi Kars'da



SHKD Ekibi Kars'da


SHKD ekibi, Haytap'ın aracılığı ve Kars Belediyesi Veteriner Müdürünün daveti ile kısırlaştırma yapmak üzere Kars'a gitti. SHKD arabası, ameliyat ekipmanı ile yüklü olarak 1400 km yol yaptı. Amacımız, sokak hayvanı nüfus kontrolunun sert iklim koşullarıyla değil kısırlaştırma ile daha insani bir şekilde yapılmasına yardımcı olmaktı. Kars Belediyesindeki ekibin kısırlaştırmaya devam etmesini temenni ediyoruz. Bu kadar yolu gittiğimize, bu kadar emeğe değsin istiyoruz.

Bu kampanyanın sponsoru Ingiltere'den RSPCA derneğine teşekkür ediyoruz.

SHKD Team in Kars

Haytap was the intermediary for SHKD veterinary team to go to Kars for neutering. SHKD car went 1400 km with all the equipment necessary for neutering. All our aim was for the population control in Kars be in a human way via neutering rather than by severe climate conditions. We wish that Kars municipality will continue with neutering. We want it be worth our efforts and for driving so many miles.

We thank RSPCA of United Kingdom for sponsoring this campaign.

Tuesday, December 13, 2011

Mehmet Akif Ilkokulundayız - At Mehmet Akif Primary






Mehmet Akif Ilköğretim Okulunda

Bugün sokak köpekleriyle ilgili seminer vermek için Mehmet Akif Ilköğretim Okulundaydık. Arkadaşımız Murat Bekhan okulun tüm öğrencilerine, yaşlarına göre ayrı gruplar halinde sunum yaptı. Birinci ve ikinci sınıflardan oluşan ilk gruba , öğrencilerin de katıldığı küçük skeçlerle sokak köpeklerini ve onlara nasıl davranmamız gerektiğini anlattı. Üç, dört ve beşinci sınıfların oluşturduğu gruba, köpek nüfusunun kontrolu için kısırlaştırmanın tek etkin yöntem olduğundan b ahsetti. Altı-Sekiz sınıf öğrencilerine ise “Şehrin Hayaletleri” filmini izleterek sorunu ve çözümü birlikte tartıştık. Öğrenciler de biz de eğlendik. Sunumlardan sonra her öğrenciye dağıttığımız kitaplar ve Hollanda’lı Actiezwerfhonden Derneğinin hediyesi parmak kuklaları çok beğenildi.

Her yaptığımız sunumda biz de birşeyler öğreniyoruz. Yaş küçüldükçe koşulsuz ve saf sevgi artıyor. Bu nedenle küçük çocukların doğaya ve hayvanlara yaklaşımı çok kendiliğinden ve samimi.

Yine bugün, insanların sokak hayvanlarını da bu şehrin en masum sakinleri olarak görecekleri ve onların yaşam alanlarına saygı gösterecekleri bir gelecek için umutlanarak eve döndük. Bunun mümkün olduğunu biliyoruz çünkü bunu çocukların gözlerinde görüyoruz.

At Mehmet Akif Ilköğretim Okulu

We were at Mehmet Akif Primary School today to give a seminar about stray dogs. Our friend Vet Murat Bekhan gave a seminar to all students of the school- a total of 200- grouped according to their age. He explained to grades one and two how to behave towards dogs, with the help of short plays in which they took part. His seminar for the second group of students from third to fifth grade was more about the problem of overpopulation of stray dogs and how to solve this by neutering. We watched the film “Ghosts of the City” with the third group of students of age 12-14 and held a discussion session with them about the issues in the film. It was fun for the students and for us as well. Students loved the education booklets and finger puppets denoted by Dutch Animal Protection Organisation Actiezwefhonden.

In each seminar we give we see clearly that the younger human beings are the more unconditioned and pure love they have the capacity to give. That is why the approach of small students to nature and to animals is very spontaneous and sincere.

Today again, we went back home with the hope of a future when human citizens will recognize animals as the most innocent inhabitants of their city and respect their rights. We know that this is possible because we see it in the eyes of children.



Saturday, November 26, 2011


Fethiye’den Bireysel İnsiyatif Öyküsü

Erol Akyıldız bir pozitif köpek eğitmeni. Hayvanları tanıyan onları seven bir genç. Fethiye’de yaşıyor. Geçen yıl bizi aradı, okullarda eğitim çalışması yapmak istediğini söyledi. Bunun için Il Milli Eğitim Müdürülüğü ve Belediye ile görüsmesi, gerekli izinleri alması gerektiğini söyledik. Hazırladığı projeyi yetkili makamlara sunması bir yıldır mümkün olmadı. Halen bürokrasideki ilgisizlik duvarlarını aşmaya çalışıyor. Ama bütün bunlar onu vazgeçirmeye yetmedi. “Kadına Karşı Şiddete Hayır “ etkinliğinde, tek başına, "Haytap" broşurleri ile bir stand açtı. Hayvanların sesini duyurmaya çalıştı.


Tuesday, November 15, 2011

SHKD Tohum Otizm Vakfında






Yıllardır otistik çocuklar ve köpekleri biraraya getiren bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirmeyi düşünüyorduk. Sonunda hayalimiz gerçekleşti. Yedi yıldır birlikte sosyal sorumluluk projesi yaptığımız Sezin Okulları yöneticileri bizi Tohum Otizm Vakfi ile tanıştırdı. İlk ziyaretimizde, vakıf yöneticileri bize otizm ile ilgili bilgi verdi ve uyguladıkları eğitim programını anlattı, tüm okulu gezdirip çocuklarla tanıştırdı. Önce sokak hayvanları ile ilgili programımızı okul öğrencilerine adapte ederek sunmayı, sonra da öğrencilerin barınağı ziyaret etmesini kararlaştırdık. Sunum için 14 Ekim’de vakfa gittik.

Sunum fevkalake başarılı geçti. Murat köpek taklidi yaparak bir köpeğe nasıl yaklaşılacağını anlattı. Bütün öğrenciler tek tek, Murat’ın ismen hitap ederek çağırması üzerine gelip Murat’ın- canlandırdığı köpeğin – başını okşadılar, sonra hepsi birlikte Murat’ın boynuna sarıldı. İnanılmaz ve etkileyici bir deneyimdi.

Projenin ikinci aşamasını barınakta uygulayacağız. Sezin Okulları ve Tohum Vakfı birlikte SHKD barınağını ziyaret edecekler. Bu sefer çocukların gerçek köpeklerle iletişim kurmasını sağlayacağız.

Amacımız bu projenin köpek sevgisinin otizm üzerindeki olumlu etkilerini kanıtlayan bir sürekli deneyime dönüşerek devam etmesi.

SHKD was with students of Tohum Autism Foundation

It was our dream for years to start a social responsibility project that will bring autistic children and dogs together. Finally our dream came true. Directors of Sezin Schools with whom we are doing a project for seven years, introduced us to Tohum Autism Foundation. At our first visit, we were briefed about autism and introduced to all the students. We decided together to first give a modified version of our education seminar at school and then have the students visit our shelter. We were at the foundation on October 14.

The presentation was amazingly successful. Murat by mimicking a dog, explained students how they should approach a dog. All the students came, one by one, upon Murat’s call, to pat the dog that Murat imitated and at the end they all came and hugged him. It was a touching experience to see this.

The second stage of the project will be at the shelter. Tohum Foundation and Sezin Schools will visit the shelter together. This time we will try to make children create a contact with real dogs.

Our aim is to make this project a continuous one experiencing the positive affect of dogs on autistic children.



Saturday, November 5, 2011

KURBAN GELENEĞİ İLE YÜZLEŞME




KURBAN GELENEĞİ İLE YÜZLEŞME

Kurban tarım toplumunun başlangıcından beri uygulanan, yani 11000 yıldan fazla geçmişi olan bir gelenektir. Hayvanseverlerin sesinin, kurbana karşı dururken biraz da zayıf çıkmasının nedeni de bu kadar kadim bir geleneği değiştirmenin ne kadar zor olduğunu bilmelerindendir. Diğer yandan, bu tavrı genel olarak et (hayvan) yemeğe karşı bir tavırla birleştirmedikleri sürece tutarsız olmaları da kaçınılmazdır. Kurban bayramlarında katliam yapıldığından bahseden ve bunu kınayanların tutarlı olmak için öncelikle vejeteryanlığı savunmaları gerekir. Zira önemli olan kurbanın nerede ne zaman kesildiği değil, kesilenin hayvan oluşudur. Aksi takdirde, karşı çıkılan kesimin aleniyetidir ve "Gidin nerede keserseniz kesin, yeter ki ben görmeyeyim." ikiyüzlü tavrıyla örtüşür. Ne yazık ki, Türkiye’de vejeteryanlık, hayvanseverlerin söylemine henüz tam olarak girmiş değildir. Belki de mücadele edilmesi gereken onca acil ve can yakıcı sorun olduğu için buna henüz sıra gelmediğinden böyledir.

Kurbanların her ne kadar belediyelerin gösterdiği çadırlarda kesilmesi esas olsa da, yine de hala sokak aralarında, otoban kenarlarında kesilen hayvan görüntülerine rastlamak mümkündür, eskisi kadar çok olmasa da. Bu aleniyetin şöyle bir faydası olabilir. Belki de insanlar böylece, sofralarındaki bifteğin ya da köftenin aslında bir hayvan olduğunu hatırlarlar. O etin sofraya gelmesi için bir canlının hayatına son verildiğini tekrar düşünürler. Ve belki de vejeteryan olanlar olur aralarında.

Asıl dileğimiz herkesin vejeteryan olduğu ve hayvanların yenmediği bir dünyaysa da, bunun uzak bir hayal olduğunun bilinciyle, kurban bayramında geçen yılki dileğimizi tekrar ediyoruz: Allah rızası için yapılan bir ibadetin, Allah’ın bu dilsiz kullarına işkence etmeden yerine getirilmesi gerekir. Allah’ın tüm kainatı insan için yaratmış olduğuna inanan müslümanların, bunun hayvanların da kendilerine emanet olduğu anlamına geldiğini, dolayısıyla insanın omzuna çok büyük bir sorumluluk yüklediğinin farkına varmalarını dileriz.

Iyi Bayramlar.


CONFRANTATION WITH THE TRADITION OF ANIMAL SACRIFICE

Animal sacrifice is an ancient tradition which goes back to the times when men began to cultivate land, that is about 11000 years ago. The reason why the voice of animal lovers is not loud as they criticize this practice is because of the awareness of how hard it is to change an ancient tradition. On the other hand, it is neither logical nor sincere if they don’t support this position against sacrifice with a general attitude against eating animals. That is to say, animal lovers who protest mass massacre of animals in Muslim Festival of Sacrifice (Eid), should be defenders of vegetarianism. Otherwise, the position against Eid will not be different from saying, "Go and kill animals wherever you will, without me seeing it." Unfortunately, vegetarianism has not yet been included in the discourse of animal lovers in Turkey maybe because there are so many other urgent and heart breaking issues to deal with.

According to the law issued a few years ago, animal sacrifices should be done at places that municipalities allocate for this purpose. Nevertheless, it is still common to see sights of animals being slaughtered in side streets, by highways etc. Maybe this publicity might have some positive effects though. Maybe people can thus remember that the meatballs and steak at their plate is actually an animal and that for this meal to come to the dinner table an animal had to be killed. Maybe this will make them consider going vegetarian.

Our main wish is for the world to go vegeterian. Knowing that this is yet a dream we repeat the wish we had last year: A religious practice which is done supposedly for the will of God should not result in cruelty towards God’s creatures. We hope that Muslums who believe that God created the universe and all creatures for man, the caliph of God, should realize how great a responsibility this is and that it is man’s duty not to harm God’s creatures entrusted to him by God to take care of.

Happy Eid.

Saturday, October 15, 2011

SOKAK HAYVANLARI İÇİN KOŞACAK


16 Ekim Avrasya Maratonunda Sokak Hayvanları için Koşacak

16 Ekim, 2011 günü yapılacak 33. Kıtalararası Istanbul Avrasya Maratonuna katılacak atletlerden Ingiliz vatandaşı Liz Cooper bu koşusunu Türkiye’deki sokak hayvanlarına adamaya karar verdi. Liz, geçmiş yıllarda bir süre Istanbul’da yaşadığı için sokak köpeklerinin durumunu biliyordu. Maratona katılımını Hollanda’daki “Foundation Straydogs Campaign” - Actiezwefhonden- adlı yardım derneğiyle birlikte bir sosyal sorumluluk projesine dönüştürdü. Türkiye’deki sokak köpekleri için kısırlaştırma ve eğitim projeleri organize eden bu dernek için bağış kampanyası başlattı.

Liz’e destek verin. Sokak köpeklerine destek verin.

Liz sokak köpeklerinin sesini duyurmak için koşuyor, tıpkı onların canlarını kurtarmak için sokaklarda koştukları gibi.

Thursday, October 13, 2011

Sezin Okulları ile Yedi Yıl- Seventh Year with Sezin School




Sezin Okulları ile Yedi Yıl

Sezin Okullarının başlattığı “Her Hafta Bir Lira” sosyal sorumluluk projesi yedinci yılını tamamladı. Her yıl birinci sınıf öğrencileri, harçlıklarından her hafta bir lira bağış yaparak “SHKD Hasdal Orman Barınağı”ndaki köpeklere destek veriyorlar. Her yıl, yeni birinci sınıflara sokak köpekleri ile ilgili sunum yapıyor ve bir önceki yılın birinci sınıflarının topladığı bağışı teslim alıyoruz.

Sezin Okulları yöneticilerine bu uzun soluklu sosyal sorumluluk projesi için, öğrencilere de destekleri için teşekkür ediyoruz.

Seven Years with Sezin Primary School

We have completed the seventh year of the “One Lira Per Week” project with Sezin School. Every year the first grade students support SHKD Hasdal Forest Shelter by donating one lira from their pocket money for dogs. We visit Sezin School every year, giving the new first grade our education seminar on stray animals and receive the donation collected by the first grade of the year before.

We thank the managers of Sezin School for their perseverance to continue this social responsibility project and students for their support for dogs at the SHKD shelter.

Tuesday, May 31, 2011

BAHAR ŞENLİĞİ-SPRING FEST






SHKD – Çift Geyik Karaca Bahar Şenliği

29 Mayıs 2011 tarihinde SHKD Çift Geyik Karaca Bahar Senliğini kutladık. Çift Geyik Karaca Firmasının desteği ile başlatılan Kırmızı Kulube sosyal sorumluluk projesine –www.kirmizikulube.com- destek veren 12 ünlünün isimlerini taşıyan köpek kulubleleri yerlerine yerleştirildi, proje destekçilerinden Erdil Yaşaroğlu, Mustafa Altıoklar, Derin Sarıyer kendi isim plaketlerini kulübelere çaktılar. Eyüp Belediye Başkanı Ismail Kavuncu katilimiyla şeref verdi.

Gülen Güneş Rehabilitasyon Merkezi ve Kasımpaşa Çocuk Esirgeme Kurumundan çocuklar resim yarışmasına gönderdikleri resimler ve IICS öğrencileri de katılımlarıyla şenliğe renk kattılar.

Karaca Firması ile birlikte sürdürülecek bu projenin amacı, sokakta yaşama şansı olmayan hayvanlara, kafeslerde değil , özgürce dolaşabilecekleri doğal alanlarda barınma olanağı sağlarken, aynı zamanda bu parkları ailelerin gelip vakit geçirecekleri piknik alanlarına dönüştürmek.

SHKD- Çift Geyik Karaca Spring Fest

We celebrated the SHKD- Cift Geyik Karaca Sprink Fest on May29, 2011. Dog houses with the names of 12 celebrities that supported the “Kirmizi Kulube social responsibility project- www.kirmizikulube.com- were put in their places. Cartoonist Erdil Yasaroglu, Film Director Mustafa Altioklar and Architect Derin Sarıyer nailed their name tags on the dog houses. Eyup Mayor Ismail Kavuncu honored us with his presence.

Children from Gulen Gunes Rehabilitation Center and Kasimpasa Child Protection Center colored the day with the pictures they made for the painting contest. Students from IICS also joined the fest.

The aim of this project is to build a model natural park where dogs that don’t have a chance to live in streets can live freely. We want to promote the concept of animal parks as an alternative to shelters where dogs are kept in prison and wish these parks to be recreational sites where families would visit in weekends.


Tuesday, May 17, 2011

Güneş Doğudan Yükselir- The Sun Rises from the East




GÜNEŞ DOĞUDAN YÜKSELİR-BİTLİS’E ÜÇÜNCÜ SEFER

Bu, SHKD’nin Bitlis’e üçüncü gidişi. İlk defa 2010 Haziran başında, SHKD’den Murat Bekhan 2000 öğrenciye sokak hayvanları konusunda eğitim vermek için gitti. Ikinci gidişimiz Eylül 2010’daydı. SHKD ekibi toplam 204 köpek kısırlaştırdı ve aşıladı. Ama ne yazık ki ekibin “anahtar deligi” operasyon tekniği konusunda eğitim verdiği Bitlis Belediyesi veterineri başka bir ile tayin edilince, bir yıl içinde yine kısırlaştırılmamış hayvan sayısında artış oldu. Bitlis’deki “Bir Damla Hayat” derneğinin çağrısı üzerine, 9-13 Mayıs haftası, SHKD ekibi yine Bitlis’deydi. Bu sefer Tatvan ve Bitlis’de toplam 173 köpek ve 3 kedi kısırlaştırıldı, bütün köpekler aşılandı, iç ve dış parazit tedavileri yapıldı. Bunun için SHKD arabasi 8 Mayıs’ta Istanbul’dan yola çıktı. 1600 km’den fazla yol gitti. Tüm ekip, 5 gün, günde en az 12 saat, bazen yemek molası bile vermeden çalıştılar. Murat’ın da dediği gibi, en azından 176 hayvan parazit tedavisi yapıldığı ve aşılandığı için rahat edecekti. Sırf bunun için bile her türlü yorgunluğa değerdi.

Hiçbir karşılık beklemeden Bitlis’e yardıma koşan, Vet Murat Bekhan , Vet Necdet Uğur, Vet teknikeri Ömer Atış ve Ali İşcen’den oluşan SHKD ekibine, Bitlis’e bundan önceki iki seferin tüm masraflarını karşılayan Hollanda’lı Actiezwerfhonden derneğine, bu üçüncü yolculuğun sponsoru olan Louis Vuitton firması ve Avusturya’dan Four Paws derneğine teşekkür ederiz.

SUN RISES FROM THE EAST- THIRD TRIP TO BITLIS

This is the third trip of SHKD to Bitlis. First Murat Bekhan from SHKD went there to give a seminar about street dogs to 2000 school children in June 2010. The next one was in September 2010 when SHKD team neutered and vaccinated 204 dogs. Unfortunately, shortly after this visit the veterinary whom SHKD team trained about the “key hole” operation technique was appointed to work in another city and the number of fertile animals increased again. SHKD team had to pay another visit on 9-13 May, 2011 upon the request of the local animal protection organization, “A Drop of Life” This time a total of 173 dogs and 3 cats were sterilized, treated for parasites and vaccinated. For this the SHKD car was on the way on May 8 for a 18 hours drive of more than 1600 km. All the members of the team worked for 5 days, 12 hours in each, sometimes without having a lunch break. As Murat said, at least 176 animals will live more comfortably because they have been treated against parasites and vaccinated. It is worth all the effort just for this.

We thank SHKD team of Vet Murat Bekhan, Vet Necdet Uğur, Vet technician Omer Atış and Ali Iscen for their devoted work, the Dutch organisation Actiezwefhonden for sponsoring the first two trips, Louis Vuitton and Austurian organisation Four Paws for sponsoring the last trip to Bitlis.

Thursday, April 28, 2011

Istek Okullarında Eğitim- Education at Istek Schools




Istek Vakfı ile Ortak Projemiz Devam Ediyor

Istek Vakfı ile ortak projemiz kapsamında Uluğbey ve Belde Okullarında eğitim verdik. Böylece sekiz vakıf okulundan yedisini ziyaret etmiş olduk. Uluğbey ve Belde Okullarındaki eğitim de çok başarılı geçti, öğrenciler sunuma aktif olarak katıldılar. Bütün öğrencilere, SHKD barınağındaki köpekler için getirdikleri kuru mama, süt, makarna ve ilaçlar için teşekkür ederiz.

Mutual Education Project with Istek Foundation Continues

We were at Uluğbey and Belde Schools as a part of our mutual education project with the Istek Foundation. Hence, we have visited seven of the eight schools of the foundation. The presentation was successful , students participated actively. We thank all the students for their donations of dry food, milk, pasta and medicines for dogs at SHKD shelter.

Monday, April 18, 2011

Edincik'de Kisirlastirma Seferberliği- Neutering Campaign in Edincik







SHKD-Actiezwefhonden-Haytap İşbirliği: SHKD Kisirlastirma Ekibi Edincik’de

Vet Murat Bekhan, Vet Necdet Uğur ve Vet Teknikeri Ömer Atış’tan oluşan SHKD ekibi bu sefer Edincik’deydi. Haytap temsilcisi Nuray Boyalar kisirlastirma için belediyenin yer ayırması ve köpeklerin toplanması için organizasyonu yaptı. 14 tanesi erkek gerisi dişi toplam 143 köpek kısırlaştırıldı. Edincik’deki durum bu güne kadar gidilen diğer yerlere kıyasla çok daha vahim, köpek sayısı çok fazlaydı. Bunun nedeni çevredeki mezbaha artıkları. Yazlik bir belde olan Edincik’te çoğu kışın kapalı olan evlerin bahçeleri yavru köpeklerle dolu. Bir sorun da insanların sokaktaki köpekleri besledikleri halde ne aşı ne de kısırlaştırma gibi sorumlulukları yerine getirmemeleri. Birçok kişiyi sokakta baktıkları köpeklerin kısırlaştırılması için ikna etmek çok zor oldu. Haytap temsilcisi Nuray Boyalar’ın kahvehanede yaptığı ikna konuşmasından sonra 15-20 kişi daha baktıkları köpeklerin kısırlaştırılmasına razı oldu.

Edincik’deki kısırlaştırma seferberliğinin tüm masraflarını finanse eden Acitezwefhonden derneğine, Cumartesi dahil üç tam gün çalışan SHKD ekibine ve yardımları için Nuray Boyalar’a teşekkür ederiz.

Cooperative Mission of SHKD-Actiezwefhonden and Haytap for Turkish dogs: SHKD neutering team in Edincik

SHKD team of veterinaries, Murat Bekhan, Necdet Uğur and technician Ömer Atış were in Edincik last week. Haytap representative Nuray Boyalar organised the local municipality to collect dogs and prepare a place for operations. A total of 143 dogs of which 14 are male were neutered. Situation in Edincik was worse than all the other cities visited up till now. Streets are crowded with roaming dogs, mostly puppies. The main reason for this is the wastes from slaughter houses in the area. Another problem is that semi owners who feed dogs don’t carry any responsibility such as having them vaccinated or neutered. It was difficult to persuade people to give their dogs for neutering. Nuray Boyalar from Haytap had to go to the coffee house to talk to people about the necessity of neutering as a result of which 15-20 more dogs were brought to be neutered.

We are grateful to Actiezwefhonden for financing all the expenditures of this mission and we thank the SHKD crew who worked full time for three days including Saturday and Nuray Boyalar for her help.

Thursday, April 14, 2011

Eğitim Projesine Devam- School Seminars Continue






Istek Vakfı Okullarında Eğitim Devam Ediyor

Bu hafta – 6 Nisan 2011- Istek Vakfı Acıbadem Okullarındaydık. Böylece Istek Vakfına ait sekiz okuldan beşinde seminer vermiş olduk. Yıl sonuna kadar tüm Istek Vakfı Okullarını tamamlayacağız. Arkadaşımız Murat Bekhan yaşlarına göre üç ayrı gruba ayrılmış toplam 500 öğrenciye sokak köpekerini anlattı. Her zamanki gibi tüm salonun ilgilisi bir saniye bile dağılmadan sunumu izlediler, aktif olarak katıldılar. Murat artık o kadar ustalaştı ki, öğrenciler seminerden sonra kitaplarını imzalatmak için kuyruğa kuyruğa girdiler.

Seminar on Street Dogs Continue at Istek Foundation Schools

This week- on April 6, 2011- we were at Istek Foundation Acibadem School. With this we have completed the fifth school among the eight schools of the foundation. We will cover all schools of the foundation until the end of this semester. Our friend Murat Bekhan gave a seminar about street dogs to a total of 500 students ,grouped as three consecutive audiences according to their age. As usual everybody listened with full attention and active participation. Murat is so much of an expert in this now, that the students waited in line to have him sign the education booklet.



Friday, March 25, 2011

SHKD Education Seminar in Kandıra -SHKD Egitim Semineri Kandıra'da




Kocaeli- Kandıra İlçesinde SHKD Eğitim Sunumu

24 Mart, 2011 günü, Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Derneği’nin daveti üzerine eğitim sunumu için Kocaeli Kandra ilçesine gittik. Arkadaşımız, Murat Bekhan, Kandıra Kültür Merkezi’nde toplanan dört ayrı okuldan toplam 550 öğrenciye sunum yaptı. Yine coşku ile izlendi. Tüm öğrencilere kitaplar dağıtıldı. Her geçen gün, her gittiğimiz yeni okulda öğrencilerin sokak hayvanları konusunda daha bilinçli olduklarını gördükçe Türkiye’de birşeylerin değişmekte olduğuna inanıyoruz.

SHKD Education Program in Kocaeli Kandıra

On March 24, 2011 we were at Kocaeli Kandira( a district 150 km from Istanbul) upon the invitation of Kocaeli Organisation of Nature and Animal Friends. Our friend Murat Bekhan gave the seminar to 550 students from four different schools gathered together at the cultural center of the county. The participation of the audience was super as usual. All students were distributed SHKD education booklets . At each new school we visit, we observe that students are more conscious about street dogs. We return from each seminar with renewed hopes of change in Turkey.

Sunday, February 27, 2011

Badırma için El Ele- Together for Bandırma




Bandırma için El Ele

Bu sefer bize Haytap Bandırma temsilcisi Nuray Boyalar ulaştı. Hollanda’lı dernek Actiezwerfhonden masrafları karşılamayı kabul etti ve SHKD ekibi 24-25 Subat 2011’de Bandırma’ya gitti. Iki gün çinde toplam 93 köpek ve 5 kediyi kısırlaştırdılar. Kısırlaştırmaya bir gün daha devam etmeyi düşünüyorlardı ama berbat hava koşulları ve barınağın yetersiz kapasitesi nedeniyle, planlanandan daha erken döndüler.

Sırada Erdek, Edincik, Bitlis ve daha bircok il var.

Actiezwerfhonden derneği gönüllüleri verdikleri destekle, merhamet duygusunun sınır tanimadığını kanıtlıyorlar. Haytap’ın Türkiye’nin Türkiye’deki yaygın örgütlenme ağı her ile ulaşabilmemizi sağlıyor. SHKD veterinerleri Murat Bekhan, Nejdet Uğur ve tekniker Ömer Atış bir amaç için sevgiyle seferber edilen insan enerjisinin sınırının olmadığını kanıtlıyorlar.

Ulusal ve uluslararası sivil toplumun gücü ile Türkiye’nin birçok yerinde insanı çözümün tohumlarını atmaya çalışıyoruz. Dileriz bir gün devlet de, kanunun ona yüklediği bu görevi yapan sivil toplum örgütlerine el vermeye karar verir. Umudumuzu kaybetmiyoruz.

Together for Bandırma

This time Haytap Bandırma representative Nuray Boyalar reached us. Dutch organisation Actiezwefhonden was so generous to accept to finance the project and the SHKD team of veterinaries, went to Bandırma on 24-25 Feb, 2011. In two days they neutered 93 dogs and 5 cats. They were planning to work one more day but due to terrible weather conditions and the limited capacity of the shelter they returned back earlier than planned.

Erdek, Edincik , Bitlis and many other cities are on the waiting list.

By financially supporting these projects, Actiezwerfhonden volunteers are proving that compassion doesn’t have borders. Haytap with its wide organisation network all through Turkey makes it possible for us to reach every city in need. SHKD vets, Murat Bekhan, Nejdet Uğur and technician Omer Atiş show that there is no limit to human energy when it is affectionately dedicated to a cause.

We are trying to plant seeds of the human solution to the overpopulation of stray animals with a united international and domestic civil initiative. We hope that one day the government will decide to give a hand to NGO’s who are trying, with their limited resources, to do what the law defines as the government’s duty.



Saturday, February 26, 2011

Konya’da Bir Köy Var Uzakta-A Far Away Village near Konya




Konya’da Bir Köy Var Uzakta

Konya’nin Tepekent Kasabası, Tepeköy Ilköğretim Okulundan öğretmen Nevzat Semih Karaoğlu yılbaşında bize Haytap vasıtası ile bize ulaştı. Mektubu söyleydi: “Ben Konya Selçuklu’ya bağlı, merkeze 50 km uzaklıkta bulunan Tepekent Kasabasında öğretmen olarak görev yapmaktayım.Çevre ve Hayvanları Koruma Klübü olarak okulumuzda duyarlılık kazandırmak amacıyla küçük de olsa bazı çalışmalar yapıyoruz.Sizlerden ricam bu alanda elinizde bulunan afiş yada dökümanlardan bizlere yollamanız. 1100 eğitim kitabini ve eğitim sunumu CD’sini kendisine ulaştırdık. Birbuçuk ay sonra yukarıdaki fotoğrafları aldık. Bütün okula sunum yapılmış, 1100 kitap, Haytap’ın gönderdiği takvim ve broşurler dağıtılmıştı.

Konya Selçuklu’ya bağlı bir köy okuluna ulaştığımız için mutluyuz. Nevzat Karaoğlu gibi bilinçli öğretmenler oldukça, hayvan koruma dernekleri birlikte çalışmayı başardıkça, hiçbir şey bu ülkede değişimin önünde duramayacak. Umutluyuz.

A far away village near Konya

We received a mail from a young teacher from Tepekoy village near Konya in the beginning of this year. He reached us through Haytap and was asking for documents and posters to be used by the School’s Environment and Animal Protection Club to raise awareness about animals. We sent him 1100 education booklets and the education CD. After one and a half months we received the pictures above from him. The seminar about stray dogs was given to all the students at the school and the 1100 books we had sent, as well as the documents and pamphlets from Haytap had been distributed to all the students.

We are happy to have reached a village school near Konya. We believe that as long as there are teachers like Nevzat Karaoğlu and provided that animal protection societies unite and work together, nothing can prevent change in this country. We are hopeful.

Tuesday, February 22, 2011

Hayvan Hakları Dolmabahce'de -Animal Rights at Dolmabahçe

Hayvan Hakları Federasyonu Haytap başkanı Ahmet Senpolat, bir grup sanatçı ile birlikte Başbakan Tayyip Erdoğan’a hayvan hakları ile ilgili taleplerini ilettiler. Birbuçuk saat süren toplantıda özellikle 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Yasasına aykırı davranışların kabahatler kanunu kapsamından çıkarılarak ceza yasası kapsamına sokulması istendi. Bilindiği gibi, halen, hayvanlara yönelik kötü muamele, işkence, öldürme dahil her türlü eylem mahkemelerin yargılama alanına girmezken, Il çevre müdürlüklerinin vereceği idari para cezasına tabidir. Yani, bir hayvanı öldürmek ya da işkence etmek ile kapalı yerde sigara içmekle yasal olarak aynı kategoride kabul edilmektedir.

Hayvan hakları başbakanlık nezdinde ilk defa konuşuluyor. Türkiye de ilk defa bir başbakan bir buçuk saatini bu konuya ayırıyor. Ve ilk defa kanunda istenen değişikliğin yapılması için söz veriliyor. Bütün bunlar bize, Türkiye’de birşeylerin değiştiğine dair umut verdi.

Animal Rights at Dolmabahçe

Haytap director Ahmet Senpolat and a group of celebrities have visited Prime Minister Erdoğan at Dolmabahçe Palaca and gave him a brief on their petition about change in the animal protection law. In the meeting which lasted for 1.5 hours, the main issue was the request for the animal protection law to be put under the content of criminal code rather than code for minor faults as it is at present. Currently, cruelty against animals including killing and systematic torture is only subject to minor fines given by the City Environment Administration and not subject to court case. Killing or torturing an animal is regarded at the same category as smoking in a closed public place.

Animal rights are being discussed at the prime ministery for the first time in Turkey. The promise given by the prime minister himself as to make the necessary changes in the law has given us hopes. We now have more faith that Turkey can be a place where animals will breath easier.

Sunday, January 30, 2011

SHKD Ekibi Erzincan'da-SHKD Team in Erzincan



Vet Murat Bekhan, Vet Necdet Uğur ve Vet Teknikeri Ömer Atış’tan olusan SHKD ekibi, kısırlaştırma yapmak ve belediye veterinerlerine kısırlaştırma tekniği konusunda eğitim vermek için gittikleri Erzincan’dan çok umutlu izlenimlerle döndüler. Erzincan’ın genç belediye başkanı Yüksel Çakır’in konuya bilinçli yaklaşımı umut vericiydi. Sokak hayvanı sorununun kısırlaştırıp yerine bırakma ile çözüleceğine inandığını, Dogu Anadolu’da bu yontemi uygulayan ve başarıya ulaşan örnek şehir olmak istediklerini söyledi. Ekibi ameliyatları yaparken bizzat ziyaret etti, daha sonra makamına davet ederek ayrıntılı bilgi aldı. Erzincan Belediye Barınağı da baskanın konuyu ciddiye aldığının ve sorunu insani yöntemlerle çözmek istediğini yansıtır sekilde köpeklerin türlerinin ihtiyaç duyduğu koşullara uygun bir bicimde dizayn edilmisti. Baskanın konuya ciddiyetle yaklastığının diğer bir göstergesi de veterinerlerden birinin sadece sokak hayvanlarının kısırlaştırılması icin işe alınmış olmasıydı. Arkadaslarımız, son derece calışkan, hevesli ve hayvansever bir veteriner olan Eyüp Beye anahtar deliği teknigini uygulamalı bir sekilde gosterdiler. SHKD ekibi, Erzincan’da, hayvanseverlerin yakalayarak getirdigi 120 kopek ve 19 kediyi ameliyat etti. Veteriner Eyüp beyin bu misyonu ayni titizlikle devam ettireceğinden emin olarak ayrıldılar.

Erzincan örneği Turkiye’de birseylerin degistigine dair umut verici oldu. Belediye Başkanı Yüksel Çakir’a sokak hayvanı sorununa bu insani ve rasyonel yaklaşımıi icin tesekkur ediyoruz. Erzincan’in tum Doğu Anadolu için örnek il olmasini umuyoruz. Bu calışmanın gerçeklesmesi için destek veren Hollanda’lı Actiezwerfhonden Derneğine ve SHKD ekibinden sevgili arkadaslarimiz Murat Bekhan, Necdet Ugur ve Omer Atis’a tesekkür ediyoruz.

SHKD Team in Erzincan

The SHKD team of veterinaries, Murat Bekhan, Necdet Ugur and vet technician Omer Atis have returned with very positive impressions from Erzincan where they had gone to train municipality vets about the “key hole” technique and to neuter stray animals. It was especially amazing to observe the young mayor Yuksel Cakir’s very conscious approach to the issue. He said he believed that the problem of overpopulation of stray animals can be solved by neuter and return and that he wanted Erzincan to be the leading city in Eastern Anatolia to implement this technique and to solve the problem. He visited the SHKD team during operation and then invited them to his office afterwards to get through information about the subject. It was remarkable that the municipality shelter was also designed in a way that is convenient for the species needs of the dogs. Another indicator for the mayor’s serious approach was that one of the two vets was particularly employed only for neutering of stray animals. Our friends taught Vet Eyup Bey, who is a very industrious, enthusiastic and compassionate person, the details of the “key hole” technique. The SHKD team neutered 120 dogs and 19 cats during their visit. They have left ERzincan confident that Vet Eyup will continue with the mission with utmost care.

Erzincan example gave hope for change in Turkey. We thank mayor Yuksel Cakir for his humane and rational approach to the problem and hope that Erzincan be an example for all Eastern Anatolia and all Turkey. We thank Dutch animal protection organisation Acitezwerfhonden for their support and our dear friends Murat Bekhan, Nejdet Ugur and Omer Atis for their precious efforts.

Tuesday, January 25, 2011

Bilge Kagan Okulunda Seminer- Seminar at Bilge Kagan School


BILGE KAĞAN OKULUNDA SEMİNER

Bu hafta, Istek Vakfı Okulları sosyal sorumluluk projesi kapsamında Istek Vakfı Bilge Kağan Ilkogretim Okulundaydık. Arkadaşımız Murat Bekhan, toplam 600 öğrenciye, üç ayrı grup halinde seminer verdi. Seminerler 9:30’dan 13:30’a kadar sürdü. Her yaş grubuna ayrı bir içerikle sunum yapıldı, 6-8’inci sınıflara “Şehrin Hayaletleri” filmi gösterilerek, konu üzerinde tartışıldı.

Sırada Istek Vakfının diğer okulları ve başka ilköğretim okulları var. Eğitim seminerlerini tek başına yürüten Murat arkadaşımızı bitmez tükenmez enerjisi sayesinde her hafta bir okula gidiyoruz. Murat bu projeyi büyük bir inanç ve şevkle adeta tek başına üstlenmiş durumda. Daha çok okula ulaşabilmek istiyoruz ve bunun icin de sunum yapacak gönüllü arkadaşlara ihtiyacımız var.

Kitabın bundan önceki basımlarının sponsorluğunu üstlenen Wereldpootjes, Actiezwerfhonden derneklerine, projeyi başından beri destekleyen Jeanne Marchig’e ve son 10.000 kopyayı bizim için matbaalarında ücretsiz basan Gülay ve Metin Kuru’ya teşekkür ederiz.

SEMINAR AT BILGE KAĞAN SCHOOL

This week we were invited to give our seminar about stray dogs at Istek Foundation Bilge Kağan Primary School. Our friend Murat Bekhan from SHKD gave three consecutive seminars to three different groups of a total number of 600 students. The presentation was different for each age group. We watched the film “Ghosts of The City” with the group of 6-8 grades and made a discussion with them about the subject.

In the second semester, we are going to visit other schools of the Istek Foundation to give the same seminar as a part of their social responsibility project of this year. We go to a different school every week thanks to the limitless energy of our friend Murat who is carrying on this project from the very beginning with an amazing enthusiasm and faith. We want to be able to reach more schools for which we need more volunteers to give the seminar.

We thank the Dutch organisations Wereldpootjes, Actiezwerfhonden for sponsoring the printing of the booklet, Jeanne Marchig for supporting the project from the very beginning and to Gulay and Metin Kuru for printing the last 10.000 copies for free at their printing house.